Nordic Walking

Op dit moment geeft Anja geen basiscursus meer. Wel individuele begeleiding (of in een klein groepje) bij gezondheidsklachten. 

Vraagt u gerust naar de mogelijkheden!

 

Wat is Nordic Walking?

Nordic Walking is een ideale outdoorsport, het is relatief snel te leren en overal uitvoerbaar. Door het gebruik van 'poles', doet het bovenlichaam, anders dan bij normaal wandelen volop mee, wat zorgt voor meer spiergebruik en ontlasting van gewrichten.
Nordic Walking is uitermate geschikt om factoren als bewegelijkheid, kracht, coördinatie en uithoudingsvermogen te behouden en te verbeteren en overgewicht te bestrijden.

Voor wie?

De sport is geschikt voor jong en oud, voor mensen met een goede en minder goede conditie. De laatste jaren zien wij vooral mensen die om diverse gezondheidsredenen de sport willen beoefenen. Bjvoorbeeld om af te vallen of bij gewrichtsklachten als artrose of spierklachten als schouderpijn. Nordic walken kan ook een uitkomst bieden voor mensen met parkinson, neurologische klachten als MS, psychosomatische klachten, depressieve klachten, hertel na kanker,  na verwijdering okselklieren of bij COPD.

Verantwoord trainen .

Nordic Walking is een bewegingsconcept waarbij het gaat om samen of alleen gezond bezig te zijn. Het is een effectieve en veilige vorm van lichaamsbeweging. Om optimaal te profiteren van deze stimulerende activiteit is het belangrijk de techniek op een juiste wijze aan te leren. Het gaat daarbij om de koppeling tussen de juiste instructie, het doen en het ontwikkelen van 'het gevoel'. Door de opbouw en de herhalingen worden de bewegingen als het ware geautomatiseerd.

3 niveaus.

Het gezondheidsniveau kan door iedereen met een lichamelijke beperking worden beoefend. Het stelt hen in staat om op een laag niveau van inspanning op een prettige manier aan hun conditie en gezondheid te werken. Vergeleken met gewoon lopen worden de wervelkolom, heupen, knieën en enkels ontlast en de nek-/schoudergordel soepeler. Nordic Walking op fitnessniveau is een training voor het totale lichaam. Bij een juist uitgevoerde techniek wordt 90 % van de spieren gebruikt. De meest geactiveerde spiergroepen zijn de arm-, schouder-, borst- en rugspieren, maar ook de nek- en buikspieren doen mee. Het sportniveau is geschikt voor goedgetrainde sporters die een nieuwe uitdaging zoeken.

De lessen.

Deze worden nu individueel of in kleine groepen gegeven en vaak in de vorm van therapie. De hype is voorbij. Mensen hebben een duidelijke hulpvraag en willen om gezondheidsredenen gaan nordic walken. Na de therapie of lessen krijgen mensen informatie over doorloopgroepen in de omgeving van Deventer.

Anja Timmerman is nordic walking instructeur.

Aanmelding of informatie kunt u het beste via het kopje 'contact' doen.