Motoriek en kinderen

Om problemen op latere leeftijd te voorkomen is het verstandig om houdingsafwijkingen bij kinderen vroegtijdig te behandelen met oefentherapie.

Houdingsafwijkingen bij kinderen. Door veelvuldig gebruik van (spel)computers, mobiele telefoons en i-pads, zien we bij kinderen een toename van houdingsafwijkingen. Hoe vaak zit uw kind niet krom achter de computer? De rugspieren zijn niet sterk genoeg meer om de wervelkolom te corrigeren, waardoor vooral tijdens de groeispurt de kans op toename van een houdingsafwijking vergroot wordt. Daarom is het van essentieel belang, dat uw kind voor of tijdens de groeispurt behandeld wordt om te leren zijn/haar houding te corrigeren. Na de groeispurt is behandeling uiteraard ook nog zinvol, maar het meeste effect wordt bereikt bij eerdere behandeling.

Een veel voorkomende houdingsafwijking is een scoliose, dit is een zijdelingse kromming van de rug waardoor er één of soms 2 bochten in de wervelkolom ontstaan. Daarnaast kunnen er ook andere klachten bij kinderen spelen bijvoorbeeld: een afwijkend looppatroon, voet- en knieklachten, de ziekte van Scheuermann, motorische achterstand, druk gedrag als ADHD of faalangst.

Zit met Pit! is een lesprogamma voor kinderen vanaf groep 5, gericht op het aanleren van een goede (werk)houding en een gezonde balans tussen zitten en bewegen. Ooit gehoord van een gameboyrug of een tabletnet? Eén van de effecten van het toenemend tablet en computergebruik, is dat er steeds meer kinderen op jonge leeftijd zijn met lichamelijke pijnklachten. Te denken valt aan hoofdpijnklachten, houdingsproblemen en klachten aan nek, schouders of rug. Onze praktijk is aangesloten bij 'Zit met Pit!'. Dit is een leuk lesprogramma voor kinderen in groep 5/6 van de basisschool. De leeftijd om het goed aan te leren. Het programma bestaat uit 3 lessen, waarbij de kinderen op een beeldende manier les krijgen over het belang van een goede zit-, schrijf- en computerhouding. Daarbij wordt de anatomie en pathologie uitgelegd, ondersteund door een werkboek en praktische opdrachten in de klas. De lessen zijn opgebouwd rondom de cartoon ‘Pietje Pit’, die in de lessen het goede en slechte voorbeeld geeft. Het is op deze manier voor de kinderen zo herkenbaar mogelijk gemaakt.

De lessen kunnen ook individueel gevolgd worden in onze praktijk. Hierbij is meer aandacht voor de individuele situatie van het betreffende kind. Meer informatie en een filmpje vindt u op de website van 'Zit met Pit!'.

stabiliteitsoefening 

Om contact met ons op te nemen klikt u op de volgende link:

http://oefentherapiecesar.kiestqreativ.nl/contact/