slaaptherapie

Oefentherapie bij slapeloosheid

Slaaptekort wordt vaak onderschat, terwijl het grote gevolgen kan hebben in het functioneren.

U kunt dit filmpje bekijken.

Naast volwassenen behandelen we ook kinderen en pubers (en hun ouders) voor slaapproblemen. We werken aan slaapgedrag, de duur, de kwaliteit en het tijdstip van de slaap. Zowel de invloeden van de dag als de nacht nemen we in onze 24-uurs aanpak onder de loep.

"Als ik vanavond maar kan slapen... Door de pijn slaap ik vannacht vast weer niet..." Komen deze gedachten u bekend voor? Dan bent u niet de enige. Volgens recente cijfers worstelen 1,5 miljoen Nederlanders elke avond met piekeren, liggen te malen en te woelen of liggen tevergeefs te wachten op de slaap die maar niet komt. Een derde van alle Nederlanders slaapt wel eens slecht.

Wat is slapeloosheid? Slapeloosheid ontstaat als er sprake is van te weinig slaap of wanneer de slaapkwaliteit niet voldoende is. U herkent slapeloosheid aan moeite met inslapen, niet kunnen doorslapen en vroeg wakker worden.

Gevolgen slapeloosheid Een tekort aan slaap heeft grote gevolgen voor uw gezondheid. Op korte termijn kunnen de volgende klachten voorkomen:

  • sneller geirriteerd en prikkelbaar
  • sneller emotioneel
  • neerslachtigheid
  • vermoeidheid
  • geheugenproblemen
  • darmklachten
  • hoofdpijn
  • verhoogde spierspanning

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat langdurig slaaptekort het risisco verhoogt op een depressie, overgewicht en suikerziekte en een verminderde werking van het immuunsysteem.

Oorzaken van slapeloosheid Lichamelijke klachten zoals pijn, plasdrang of een verstopte neus kunnen slaapverstorend zijn. Bij volwassenen is slapeloosheid vaak een gevolg van spanningen en zorgen. Drukke dagelijkse bezigheden of zelfs een spannende film kunnen stress veroorzaken, waardoor slaapproblemen ontstaan. Door een tekort aan slaap ervaart u klachten en u kunt niet meer alles uit uw dag halen. Al gauw beinvloedt de slapeloosheid uw leven. U voelt zich moedeloos , verdrietig en boos. Dit noemen we de instandhoudendenfactoren, omdat u hierdoor opnieuw stress ervaart. De slaploosheid blijft voortduren en u komt in een vicieuze cirkel terecht die u niet meer zelf kunt doorbreken.

Veel slaapproblemen bij kinderen zijn cognitief-gedragsmatig, een kleiner deel kent een lichamelijke oorzaak.

Behandeling van slapeloosheid De behandeling richt zich op het doorbreken van de vicieuze cirkel door zowel de oorzakelijke als de instandhoudende factoren aan te pakken. Uitleg en praktische tips worden gecombineerd met ontspanningsoefeningen en cognitieve therapie. De behandeling kan zowel individueel als in groepsverband worden gevolgd.

.verbeter je slaap     logo slaapoefentherapie

Wilt u meer weten? Zie de website van de  slaapoefentherapie

 

Om contact met ons op te nemen klikt u op de volgende link:

http://oefentherapiecesar.nl/contact/