slaaptherapie

Op dit moment begeleiden wij mensen individueel en niet in een groep.

 

Oefentherapie bij slapeloosheid. "Als ik vanavond maar kan slapen......Door de pijn slaap ik vannacht vast weer niet...". Komen deze gedachten u bekend voor? Dan bent u niet de enige. Volgens recente cijfers worstelen 1,5 miljoen Nederlanders elke avond met piekeren, liggen te malen en te woelen of liggen tevergeefs te wachten op de slaap die maar niet komt. Een derde van alle Nederlanders slaapt wel eens slecht.

Wat is slapeloosheid? Slapeloosheid ontstaat als er sprake is van te weinig slaap of wanneer de kwaliteit niet voldeonde is. U herkent slapeloosheid aan moeite met inslapen, niet kunnen doorslapen en vroeg wakker worden.

Gevolgen slapeloosheid Een tekort aan slaap heeft grote gevolgen voor uw gezondheid. Op korte termijn kunnen de volgende klachten voorkomen:

  • sneller geirriteerd en prikkelbaar
  • sneller emotioneel
  • neerslachtigheid
  • vermoeidheid
  • geheugenproblemen
  • darmklachten
  • hoofdpijn
  • verhoogde spierspanning

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat langdurig slaaptekort het risisco verhoogt op een depressie, overgewicht en suikerziekte en een verminderde werking van het immuunsysteem.

Oorzaken van slapeloosheid Lichamelijke klachten kunnen slaapverstorend zijn, zoals pijn, plasdrang of een verstopte neus. Vaak ook is slapeloosheid een gevolg van spanningen en zorgen. Drukke dagelijkse bezigheden of zelfs een spannende film kunnen stress veroorzaken, waardoor slaapproblemen ontstaan. Door een tekort aan slaap ervaart u klachten en u kunt niet meer alles uit uw dag halen. Al gauw beinvloedt de slapeloosheid uw leven. U voelt zich moedeloos , verdrietig en boos. Dit noemen we de instandhoudendenfactoren, omdat u hierdoor opnieuw stress ervaart. De slapeloosheid blijft voortduren en u komt in een vicieuze cirkel terecht die u niet meer zelf kunt doorbreken.

Behandeling van slapeloosheid De behandeling richt zich op het doorbreken van de vicieuze cirkel door zowel de oorzakelijke als de instandhoudende factoren aan te pakken. Uitleg en praktische tips worden gecombineerd met ontspanningsoefeningen en cognitieve therapie. De groepsbehandeling is een cursus die bestaat uit 1 individuele intake van 30 minuten en 6 groepsbijeenkomsten van 1 uur en 15 minuten. De eerste 4 bijeenkomsten worden wekelijks gegeven. Tussen bijeenkomst 4 en 5 zitten 4 weken en de laatste bijeenkomst is na 12 maanden.

Kosten Individuele behandeling wordt vanuit de aanvullende verzekering door uw zorgverzekeraar vergoed. Deelname aan de cursus bedraagt € 140,00, inclusief een individuele intake en cursusmateriaal. In sommige gevallen wordt deelname aan de cursus ook door de zorgverzekeraar vergoed.